Burgerschap gaat over zelf leren denken en
samen leren leven
Goed burgerschap betekent voor ons dat kinderen leren vertrouwen op hun eigen gedachtes, dat ze hun eigen normen en waarden durven te ontwikkelen én dat ze nieuwsgierig en welwillend zijn om met andersdenkenden de samenleving samen vorm te geven.
Door te filosoferen leren ze te oefenen met denken en leren ze dat altijd meerdere perspectieven zijn van waaruit je iets kunt bekijken. Dit legt de basis om elkaar goed te begrijpen en samen te kunnen werken.
Kies je eigen burgerschapsvaardigheden bij jullie visie.
De burgerschapsopdracht vraagt om een visie op burgerschap te ontwikkelen die voortkomt uit wat jouw populatie nodig heeft. Daarom hebben we een aanpak ontwikkeld waarmee je zelf je burgerschapsvaardigheden en -houdingen kiest waar jullie als school op willen focussen. Filosoferen biedt daarmee een flexibele én structurele invulling voor je burgerschapsonderwijs.
Dit is overigens gemakkelijk in te passen in het onderwijs wat je al verzorgt en neemt geen grote hap uit je onderwijstijd!
Een leuk extraatje!
Scholengemeenschappen en scholen zijn op dit moment volop bezig met het ontwikkelen van hun burgerschapsbeleid en -aanbod. Om hierbij te helpen, hebben we twee hulpmiddelen ontwikkeld.
De eerste is een whitepaper over de burgerschapsopdracht en hoe Kleine Grote Denkers past binnen de kaders van SLO en de Onderwijsinspectie.
He tweede hulpmiddel is een BurgerschapsCanvas; bedoeld voor de werkgroep burgerschap binnen de stichting of school om met elkaar gestructureerd het gesprek over burgerschap te kunnen voeren.