De burger-schapskast

Winnaar Innovatie award Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2025

Spelend werken aan burgerschap

De Burgerschapskast is een uniek concept vol filosofische spellen die kinderen leren zelfstandig te denken, samenwerken en omgaan met verschillen. Zonder voorbereiding kunnen leerkrachten direct aan de slag, met gedifferentieerde vragen die passen bij zowel po, so als vo. Kinderen ontdekken spelenderwijs wat thema’s zoals gelijkheid of vrijheid voor hen betekenen, in plaats van alleen te horen wat goed burgerschap is.

Van inspiratie tot borging

Bij de implementatie van de spelmaterialen nemen we het team mee van inspiratie tot borging. We organiseren drie korte teammomenten en komen drie keer in de klas om gepersonaliseerd te leren en iedereen op weg te helpen. Zo zorgen we ervoor dat zowel leerkrachten als leerlingen optimaal profiteren van de Burgerschapskast en dat het een blijvende plek krijgt binnen de school.

Een plan op maat

Wij staan klaar om je te helpen, waar je ook in het proces zit. Of je nu inspiratie zoekt, praktische ondersteuning nodig hebt, of een volledige aanpak wilt – we bieden begeleiding op maat.

Burgerschapschallenge

1,5 uur
Schoollocatie
Heel het team
Inspireer je team op een leuke manier en verduidelijk samen de burgerschapsopdracht.
1 x Team workshop
Werksessies
Expertisecheck plan

Werkgroep sessies

4 x 2 uur
Schoollocatie
Werkgroep
Wij helpen je werkgroep in vier werksessies naar een sterk en gedragen burgerschapsplan. Zo bespaar je veel tijd en moeite en weet je dat het goed zit!
Teamsessies
4 x Werksessie
Expertisecheck plan

Totaalaanpak

4 x werksessie 2 uur
3 x teamsessie 1,5 uur
Schoollocatie
Heel het team
We begeleiden de werkgroep bij het opstellen van het plan en zorgen ervoor dat het team op de juiste momenten input en feedback kan geven, met aandacht voor het minimaliseren van de werkdruk. Tegelijkertijd houden we de borging scherp in het oog en ondersteunend we bij het zichtbaar maken van burgerschap in de school, bijvoorbeeld met een beknopte ‘5-minuten-versie’ van het plan op een poster.
3 x Team workshop
4 x Werksessies
Expertisecheck plan

burgerschaps-monitor

Ook te vinden op Expertisepunt Burgerschap!

Het monitoren van voortgang in burgerschapsleerdoelen is een verplichting vanuit de inspectie, maar het ‘hard’ meten ervan is omstreden en bestaande instrumenten missen de mogelijkheid om je schoolspecifieke doelen bij te houden. De Burgerschapsmonitor biedt een laagdrempelige oplossing die, zonder leerlingvolgsysteem te zijn, toch de voortgang bijhoudt.

De monitor is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over formatief bijhouden en eigenaarschap bij het kind laten. Hiermee kan burgerschap echt verweven blijven in alles wat de school doet, waarbij reflectie op specifieke leerdoelen een onderdeel wordt van het burgerschapsonderwijs, zonder extra administratie voor leerkrachten. Zo wordt voortgang bijhouden een burgerschapsactiviteit op zich!