In gesprek met leerkrachten

Naast dat filosofie voor kinderen een verrijking is, is dit voor leerkrachten natuurlijk net zo! Daarom hebben wij een leuke, interactieve workshop voor leerkrachten ontwikkeld, waarbij we samen op zoek gaan naar hoe leerkrachten filosofie kunnen gebruiken in hun lessen en hoe het hen in hun eigen leven kan verrijken. Leuk voor de jaarlijkse studiedag!

workshops van de denkers

Waarom filosoferen met leerkrachten?

Wij vinden het fantastisch om kinderen te verwonderen en hun kijk op de wereld te verbreden. Kinderen zijn gemakkelijk verwonderd. Maar volwassenen ook! We willen leerkrachten in het basisonderwijs op een leuke en inspirerende wijze laten ervaren waarom filosofie belangrijk is voor kinderen en ze leren hoe ze zelf filosofie kunnen gebruiken in hun lessen. Daarnaast laten we op een persoonlijke manier zien hoe filosofie ook voor hen van toegevoegde waarde kan zijn en reiken we de leerkrachten handvatten aan om hier zelf mee aan de slag te gaan.

tekstwolk

"Afgelopen schooljaar zijn er op de Klimroos lessen filosofie gegeven, onder andere in de groepen 8. Ik heb deze lessen ervaren als erg leuk en zinvol. Ik sta nu voor het vierde jaar in groep 8 en heb in de loop van de jaren gemerkt dat de kinderen het erg fijn vinden om over 'dingen' te praten. Vooral bij de zaakvakken kunnen we nogal eens uitweiden.

In de lessen die zijn gegeven werden ook verschillende thema’s aangeboden. De ene groep praatte makkelijker dan de andere. De kinderen werden door Kilian en Ruud goed gestimuleerd om na te denken over de onderwerpen. Het waren ook onderwerpen die de kinderen aanspraken, die dicht bij de belevingswereld van de kinderen stonden. Ik kijk al weer uit naar de volgende lessencyclus!"

Caroline van Poucke

Leerkracht groep 8 | OBS De Klimroos, Roosendaal

Hoe doen wij dit?

We doen dit door middel van onze Verwondermethode, zoals we die ook in ons lespakket gebruiken. Het grootste verschil tussen filosoferen met kinderen en volwassenen, is dat volwassenen al een breed scala aan overtuigingen en denkkaders hebben. Daarom leggen we in de workshop in eerste instantie meer de nadruk op het ontkaderen. Dit doen we door een unieke setting te creëren bij aanvang van de workshop, waarin een open en comfortabele sfeer hangt.

We laten leerkrachten ervaren waarom filosofie op de basisschool belangrijk is en hoe het in hun persoonlijke en zakelijke leven kan zorgen voor meer grip. Het enige wat we van de leerkrachten vragen (en daar gaan we ze zeker bij helpen), is een open mindset. We halen ze op een vertrouwelijke manier uit hun comfortzone, waardoor zij (net als kinderen) vrijuit kunnen filosoferen.

wolkje_stelen
kleine denkerin

Wat houdt de workshop in?

Onze workshop duurt in totaal ongeveer twee uur en wordt gehouden op de basisschool. Tijdens deze twee uur maken leerkrachten kennis met filosofie.

Op een leuke en interactieve manier laten we leerkrachten zien en ervaren waarom filosofie op de basisschool belangrijk is en hoe ze hun les kunnen verwerken.

Daarnaast worden de leerkrachten zelf ook flink aan het denken gezet!

Tijdens de workshop komen onderwerpen in het onderwijs aan bod, maar ook grotere filosofische vragen, zoals we die ook met de kinderen behandelen.

De investering voor onze workshop is 495 euro exclusief btw.

De workshop is zo ingericht dat deze in overleg kan worden aangepast, bijvoorbeeld aan een thema, aan het beleid of langer of korter van duur. Meer weten? Vraag het ons gerust!

Kleine Grote Denkers

© 2019 | Kleine Grote Denkers

Adresgegevens

Kleine Grote Denkers
Couwaelstraat 46
3034 PD Rotterdam

Contactgegevens

T Kilian Schaap - 06 46 73 60 77
T Ruud Verbraak - 06 57 58 84 07
E contact@kleinegrotedenkers.nl